Ekonomi

Çin’in Avrupa’daki yatırımları 10 yılın en düşük seviyesinde

Avrupa ülkeleri Çin’den bir dizi satın alma işlemini durdurmak için kuralları sıkılaştırdıkça, Çin’in Avrupa’daki yatırımı geçen yıl neredeyse on yılın en düşük noktasına geriledi.

Araştırma firması Rhodium Group ve Berlin merkezli bir düşünce kuruluşu olan Merics’in araştırmasına göre, 2022’de yatırımlardaki yüzde 22’lik düşüş, Avrupa’nın yıllarca Pekin’den yatırım çekme arayışının ardından varlık satışını denetlemeye yönelik son girişimleri yansıtıyor.

Araştırmacılar, Çinli kuruluşların 2022 yılında teknoloji ve altyapı sektörlerinde yürüttüğü 16 yatırım anlaşmasından en az 10’unun, özellikle İngiltere, Almanya, İtalya ve Danimarka’daki yetkililerin itirazları nedeniyle tamamlanamadığı tespit edildi.

“Önümüzdeki yıllarda artış devam edecek”

Almanya ve Birleşik Krallık’ta iptal edilen yarı iletken alımları gibi anlaşmaların çoğu, Çinli yatırımcı tarafından hedeflenen tescilli teknolojinin incelenmesinden sonra bloke edildi.

Rhodium Group’tan Agatha Kratz ve Mark Witzke ile Merics’ten Max Zenglein ve Gregor Sebastian tarafından hazırlanan raporda, “Gelen yatırımlardaki artışın önümüzdeki yıllarda da devam etmesi muhtemel.”

Rapor ayrıca, hükümet incelemeleri genellikle kamuya açıklanmadığından, 16 yatırım anlaşması üzerindeki çalışmanın hiçbir şekilde kapsamlı olmadığına da dikkat çekti.

Daha fazla AB ülkesi denetimleri sıkılaştırmaya hazırlanıyor

Avrupalı ​​düzenleyiciler tarafından engellenen anlaşmalar arasında, Almanya’nın Sai MicroElectronics’in Elmos Semiconductor’ın otomotiv çip varlıklarını satın almasını yasaklaması, İngiltere’nin Hong Kong’lu Super Orange’ın elektronik tasarım şirketi Pulsic’i satın almasını durdurması ve İtalya’nın askeri drone grubu Alpi Aviation’ın satışını iptal etmesi Çin devlet destekli şirketler.

Geçmiş anlaşmalar için düzenleyici onayı yeniden gözden geçirme yetkileri de dahil olmak üzere daha fazla AB ülkesinin Çin yatırımları üzerindeki kontrolleri sıkılaştırdığının altı çizilen raporda, “2023’te inceleme mekanizmaları geriye dönük olarak Belçika, Estonya ve İrlanda’da da yürürlüğe girecek. hassas teknolojilerin ve enerjilerin geriye dönük olarak gözden geçirilmesine de izin verecek daha geniş bir inceleme sistemi başlatmak.”

Raporda, Çin’in AB ve İngiltere’deki toplam yatırım seviyesinin 2022’de yüzde 22 düşerek 7,9 milyar avroya gerilediği belirtildi. Toplamlar, yeni operasyonlara yapılan yatırımların yanı sıra birleşme ve satın almaları da içeriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu