Teknoloji

Markaları yabancı olsa da bu araba modellerinin isimleri aslında Türkçe: İşte Taycan, Qashqai ve Dahası…

Otomotiv branşında markalaşma her zaman çok değerli olmuştur. Firmalar kendi modellerini yapıyor en iyi anlatan isimBulmak için farklı kültürlerden ve farklı kaynaklardan yararlanmayı severler. Ayrıca bu sayede bazı hedefler piyasalar tarafından daha kolay kabul edilebilir.

Sadece ülkemizi değil, tüm Türk ülkeleri ve topluluklarını düşündüğümüzde gezegenimizde yüz milyonlarca insan var. Türkçe konuşan insanlar var. Doğal olarak Türk ve Türk kültürü de çeşitli arabalara isim vermek için kullanılmıştır. Gelin hep birlikte bu modellere göz atalım.

Şık ve elektrikli: Porsche Taycan

Porsche logosunda bir at bulunur. Elektrikli araba Pazara girmek isteyen firma, bir at olan tay ile hayat kelimelerini birleştirerek bu alanda bebek sayılabilecek ilk modelini geliştirdi. Aracın piyasaya çıktığı andan itibaren adının Türkçe olduğu vurgulandı.

Ülkemizde satışa sunulmuştur. Tayland Elektrikli model olmasına rağmen hız olarak içten yanmalı motor kullanan ağabeylerinden geride kalan bir araç değil. Sıfırdan 100’e sadece 3,2 saniyede çıkabilen araç maksimum 260 kilometre hıza sahip. Aracın menzili ise 380 kilometrenin üzerinde.

Şunu da belirtelim: Porsche, adını kurucusunun soyadından alan markalardan biridir. Porsche isminin Boris’ten geldiği sanılıyor. Eğer Boris Kıpçak Türkçesinde“börü” yani kurt kelimesinden gelir.

Güney Kore’de karşımıza çıkan Hyundai Aslan’ın Türkçe adı da bulunuyor.

Bizim ihtişamAdını bildiğimiz bu model, dört kapılı orta boy bir sedan olarak yollara çıkınca adı dikkatleri üzerine çekti. Aslan, adını Türkiye’den alan bir modeldir ve bu isim Hyundai’nin Türkiye’yi onurlandırmak için seçtiği bir isimdir.

Hyundai’nin uzun yıllardır Türkiye pazarında olması dışında, Türkiye’de fabrikası var. üreticiler arasındadır. İki ülke arasındaki uzun yıllara dayanan dostluk dikkate alındığında Hyundai’nin jest yapmakdaha anlaşılır hale gelir.

Adını bir Türk topluluğundan alan Nissan Qashqai de listede yer alıyor.

Güneydoğu İran’ın yerlisi, özellikle Şiraz ve çevresinde. Türk halkı var. Bu aşiretin adı Kaşkay olarak da bilinmektedir. Kaşka’yı Farsçadan Latin harflerine çevirirsek Qashqai ile karşılaşırız. Bir göçmen topluluğu olmak Nissan’a ilham vermiş gibi görünüyor.

Kaşkaylar her yıl 1000 kilometre yayla ve kışlak yerleşimlerinin ortasında mesafe kat ederek kuvvetli bir yolculuk yaparlar. Ovalardan dağlara, ovalardan sarp yerlere kadar modeline güvenen Nissan’ın bu açıdan bu ismi seçmesi şaşırtıcı değil.

Bonus: Türkçe adı değişmeyen Volkswagen Bora.

Bora, senin adın Türkçeden türetilmemiştir ama adı Türkçe’dir. . Nasıl diyorsunuz; Rüzgarların isimlerinde küçük değişiklikler yaparak Volkswagen, Golf, Polo, Bora gibi modellerin isimlerini buluyor.

Polar, polo; Körfez Golf iken Borea, Bora oldu . Tıpkı rüzgara Bora dediğimiz gibi. Ancak adının bir Türk tarafından verildiğine dair bir şehir efsanesi vardır ve buna dair bir kanıt yoktur.

“Bora” Türkçe’de “kısa süreli yağmur veya kar fırtınası” anlamına gelir. “boragan”sözünden geldiği sanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu